Joelle kon mede dankzij het Khaki Fund afstuderen als verloskundige

Het Khaki Fonds heeft als doel (wees)kinderen en jongeren te helpen naar school te gaan of te gaan studeren door studie/schoolgeld te betalen. In Afrika wordt men als wees beschouwd als men één ouder mist. Als de vader wegvalt in een Afrikaanse familie betekent het meestal dat er geen inkomen meer is, en belandt de moeder met kinderen in armoede. De Khaki-kinderen wonen allemaal wel gewoon bij familie of verzorgers want dat is doorgaans beter voor hen dan in een weeshuis te worden opgevangen. Het Khaki Fonds richtte zich in Sudan vooral op vluchtelingengemeenschappen omdat zij het meest te lijden hebben van marginalisatie en armoede. Ook richt het Khaki Fonds zich vooral op meisjes omdat zij een achterstand hebben t.o.v. jongens op het terrein van sociaal-economische ontwikkeling.


De komende jaren wil het Khaki Fonds zich richten op hoger- en beroepsonderwijs voor meisjes tussen de 16 en 25 jaar, vooral in beroepen waar niet zoveel vrouwen actief zijn, zoals ICT en business. Vaak kiezen jonge vrouwen voor verpleegkunde, internationale relaties of communicatie en dat wordt laag betaald of er zit niet altijd werk in. Verder wil het Khaki Fonds succesvolle afgestudeerde vrouwen die werk hebben gebruiken als rolmodellen. Zo hoopt het Khaki Fonds bij te dragen aan een samenleving waarin vrouwen meer ruimte krijgen om bij te dragen, en ook om voor zichzelf en hun familie te zorgen.
De Stichting is opgezet in 2006 door het echtpaar Claude Mushikangondo en Corina van der Laan, toen zij nog in Khartoem woonden. Zij betaalden al het schoolgeld voor een aantal kinderen uit hun eigen kennissenkring maar wilden meer doen. Ze zagen veel arme families om hen heen waarvan de kinderen thuis zaten omdat er geen geld was voor school.


Nyageth en haar zusje Dojjwok kunnen dankzij het Khaki Fonds nu naar de middelbare school. Nyageth is de beste van de klas!

Mede dankzij de steun van de Bethelbazar kon het aantal studenten in 2022 uitbreiden. In 2023 had het Khaki Fonds als doel door te groeien tot 25 studenten. Vrijwilligers lokaal, vaak oud studenten, helpen mee met de selectie van nieuwe studenten en blijven in contact met de studenten. Bij kandidaten wordt o.a. gekeken naar hun motivatie en studiewens. Het Khaki Fonds helpt weeskinderen onderwijs te volgen in Khartoum (Soedan) en Kinshasa (Congo). Kinderen die zonder hulp niet naar school toe kunnen en jongeren die anders geen opleiding kunnen volgen. Ruim 65 % van deze kinderen zijn meisjes. School betekent voor hen hoop op een betere toekomst, maar ook hoop op een samenleving waar meisjes en vrouwen beter tot hun recht kunnen komen.


Bekijk hier een interview met Corina van der Laan en Leen Pot in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht